Erkek Cinsel Organları

Kadınlar ve erkeklerin vücut yapılarının en farklı olduğu yerler cinsel organlardır. İki cinsin cinsel organlarında işlev olarak birbirini tamamlaması ile gebelik oluşur, bu da üremeyi ve insan ırkının devamını sağlar.

Erkek cinsel organları dışarıdan bakıldığında penis ve erbezlerini (testisler) taşıyan torbadan (skrotum) oluşur. Penisin, böbreklerde oluşturulan idrarın vücut dışına atılmasıyla en az bunun kadar önemli olan sertleşme (ereksiyon) ve bir cinsel ilişki sırasında boşalma olması (ejakülasyon) görevleri vardır.

Erkek Cinsel Organları
Erkek Cinsel Organları
(Büyütmek için tıklayın)

Penisin Yapısı

Penis uzun silindir gibi bir organdır ve içinde sünger gibi gözenekli yapıda biçimi yine silindire benzeyen üç adet doku vardır. Bu dokular erkeklerde cinsel uyarılma sırasında sertleşmeyi (ereksiyon) sağlarlar. Bunlardan arkada olanına süngersi doku (spongioz doku veya corpus spongiosum) denir ve içinden idrar boşaltıcı kanal (üretra) geçer. Süngersi doku önde genişleyerek mantar biçimini alır ve penisin tepesini oluşturur. Böylece ereksiyon durumuna penisin ucundaki bu dokular da katılmış olur. Süngersi doku arkada vücuda girerek burada bir genişleme yapar, böylece penisin ereksiyon sırasında vücudun devamı biçiminde dik durmasına yardım eder.

Erkeklerde Sertleşme Nasıl Olur?

Sertleşme (ereksiyon) erkeklerin cinsel duygular açısından uyarıcı olan görüntü, ses, koku veya cinsel organlara dokunma gibi uyarılarla başlar. İlk başta basit gibi görünen sertleşme mekanizması erkek vücudunda bir çok organın ve sistemin birbiriyle uyumlu çalışması ile sağlanır. Erkeklerde dış cinsel uyarılar ilk olarak merkezi sinir sisteminde ve daha sonrasında buradan sinirlerle yola çıkan uyarıların cinsel organlara ulaşmasıyla başlar. Sertleşmenin olması penisin bir kadının vajinası içine girmesini ve sonrasında boşalma ile meninin gebelik oluşturmasını kolaylaştırır.

Bu sinirler kavernöz ve spongioz dokular içinde atardamarlar etrafında sonlanırlar. Bu uyarılarla atardamarlar genişlemesiyle kavernöz ve süngersi dokulara giden kan miktarında artma sağlanır. Artan kan akımı penis içindeki bu dokuların şişmesini sağlar, bu da etraftaki toplardamarların sıkışmasını sağlar. Bu sıkışma içeri giren kanın boşalmasını engeller, böylece sertleşme halinin devamı sağlanır. Sertleşme hali merkezi sinir sisteminden uyarılar geldiği sürece devam edecektir. Erkeklerde sertleşme bozukluklarında kullanılan sildenafil ve benzeri ilaçlar sertleşme sorunu yaşayan erkeklerde, bu sinir uyarılarının şiddetini artırarak işe yarar.

Penisin Yapısı
Penisin Yapısı
(Büyütmek için tıklayın)

Penisin ereksiyon sırasında asıl sertliğini önde iki yanda bulunan kavernöz dokular (corpus cavernosum) sağlar. Bu dokular penisin vücuda bağlandığı yerde içeri kadar girer, böylece penisin ereksiyon sırasında dik durmasını sağlarlar. Bu üç dokuyu ve damarları dışarıdan bir kılıf gibi ince bir bağ dokusu sarar, bunun da dışında gevşek biçimde tutunmuş deri vardır.

Testislerin Yapısı

Testisler skrotum (torba) içinde bulunan ve erkeklik hormonu (Testosteron) ile sperm üretiminden sorumlu organlardır. Testisler erkeklerde normalde iki adet olarak bulunur ve soldaki skrotum içinde biraz daha aşağı seviyededir. Testis içinde dilim gibi bu organı bölmelere ayıran bir bağ dokusu vardır. Bu bölmeler içinde kıvrımlı biçimde içinde spermlerin üretildiği kanallar bulunur. Testislerde üretilen spermler önce epididim denilen boşlukta depolanır ve burada gelişimlerini tamamlarlar. Burada bir süre kalan spermler boşalma sırasında epididimin kasılmasıyla prostat bezi içinde idrar yollarına (üretra) dökülür.

Erkeklerde Boşalma Nasıl Olur?

Erkeklerde cinsel uyarım sırasında peniste sertleşme oluşur ve böylece boşalma için ilk hazırlık tamamlanmış olur. Bu sırada yine aynı sinir uyarıları ile skrotum üzerindeki kaslarda ve epididimde kasılmalar başlar. Cinsel uyarının devam etmesiyle sperm prostat içinde idrar yollarına dökülür. Bu sırada prostat da içindeki kaslar yüzünden kasılmaya başlar, sperm içeren sıvıya prostat salgısı da eklenir. Bu sırada mesane tabanındaki idrar tutma işlevi olan kapak (sfinkter) kasılarak sperm ve beraberindeki salgıların mesane içine boşalmasını engeller.

Ejakülasyonun devamında üretra içindeki bezlerden salgılanan sıvı da buna katılır ve süngersi doku içindeki kasların ritmik kasılmaları ile bu karışım penisin ucuna doğru ilerler. Boşalma olmasıyla penisin içindeki dokulara kan depolanmasını sağlayan atardamarlar daralır ve sertleşme hali sona erer. Erkeklerde erken boşalmayla ile ilgili sayfada okuyabileceğiniz gibi bazı ruhsal çökkünlük (depresyon) ilaçları bu aşamalar sırasında ejakülasyonu geciktirme etkisine sahiptir.Son

You may also like...