Bikini Hakkında Bilmediğiniz 7 Gerçek

Bikini dünyadaki kadınların çoğu tarafından tercih edilen su sporları yaparken veya günümüzde giderek popülerliğini kaybeden bronzlaşma için ideal bir giysi.

Günümüzde deniz kıyısında bikini giyen bir kadın görünce hiç yadırgamıyoruz ama bikini ilk ortaya çıktığında dünyanın çoğu yerinde karşı tepkiler ortaya çıkmıştı. İsmi dolaylı olarak da olsa Mikronezya adalarında yaşayan yerliler tarafından konulan bikini artık gündelik yaşantının bir parçası. Bikini tarihinin karanlık bir yönü de var, bikini giyen bir kadın veya bir bikini reklamı gördüğünüzde aklınıza nükleer bomba denemeleri ve radyasyona bağlı çevre kirliliği gelmeli.

Sicilya'da bir villa kalıntısında bulunan mozaikte spor yapan kadınlar
Sicilya’da bir villa kalıntısında bulunan mozaikte spor yapan kadınlar (Büyütmek için tıklayın)

1 – Sicilya’da (İtalya) bulunan bir villa kalıntısında (Villa Romana del Casale) bulunan ve MÖ 4. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde yapıldığı saptanan mozaiklerde göğüslerini ve kalçalarını bir kumaş bant ile örtmüş kadın sporcular görülmekte. Eski Roma’da göğüsleri saran bu kumaş bantlara “mastodeton” veya “apodesmos” deniyordu. Bu mozaikteki hafif spor kıyafeti aynı zamanda dünyada kadınların giydiği ilk bikini olabilir.

2 – Tarihin çeşitli dönemlerinde kadınlar tarafından bikiniye benzer yüzme giysileri kullanılmış olsa da modern bikini modelinin ilk tanıtımı 5 temmuz 1946 tarihinde Fransız modacı Louis Reard tarafından Paris’in sevilen Piscine Moliter adlı yüzme havuzunda yapıldı. Yüzerken kullanılacak bu şaşırtıcı giysi vücutta olabildiği kadar çok küçük alanı kapatan iki parçadan oluşuyordu. Profesyonel modeller bu küçük giysiyi tanıtmak için gösteriye katılmayı reddedince Reard teklifi Micheline Bernardini isimli dansçıya götürmüştü. Yandaki fotoğrafta Bernardini’nin elinde gördüğünüz kibrit kutusu bu giysinin sığacağı küçük hacmi göstermek için kullanılmıştı.

Modern bikini modelinin 1946 yılında ilk tanıtımı
Modern bikini modelinin 1946 yılında ilk tanıtımı
(Büyütmek için tıklayın)

3 – Fransız modacı Louis Reard tarafından bu yüzme giysisine Bikini ismini vermişti. Reard’ı bu isim için esinlendiren olay 1946 yılında ABD tarafından Pasifik’te bulunan Bikini mercan adalarında nükleer bomba denemeleri yapılmasıydı. Nükleer bomba denemeleri bu yıllarda toplumda ve basında büyük bir teknolojik ilerleme olarak görülüyor, bombanın çevreye etkisi veya canlıları öldürücü gücü hiç akla getirilmiyordu. Anlaşılan Fransız modacı Reard deniz kıyısında giyilen sıradışı giysi düşüncesi ile bu güçlü bombayı ilişkilendirmişti.

4 – Fransa’da ilk bikini tanıtımından sonra Vatikan kadınlar tarafından bikini giymenin günah olduğunu söylemiş, çok geçmeden İspanya, Portekiz, Avustralya ve Belçika’da plajlarda bikini giyilmesi yasaklanmıştı. Fakat bu yasaklar çok uzun süremedi, bikini su sporları ve çıktığı dönemde kadınlar arasında moda olan bronzlaşma için son derece uygundu. Günümüzde Ortadoğu ve Asya’da bazı ülkelerde deniz kenarı veya topluma açık yerlerde bikini giyme yasağı devam etmekte.

5 – Bikini mercan adaları Pasifik okyanusunda Avustralya ve Yeni Gine’nin kuzey doğusunda, Mikronezya adaları içinde bulunuyor ve yönetim olarak Marshall Adaları Cumhuriyeti’ne bağlı. Bu bölgede bulunan yerel halk Marşalca denilen dili kullanıyor ve bu mercan adalarını “Pikinni” olarak adlandırmış. Marşalca’da “Pik” sözcüğü yüzey ve “Ni” ise Hindistan cevizi anlamına geliyor. Nükleer bomba denemelerinin yapıldığı tarihten itibaren Pikinni ismi dünya dillerine ve Türkçe’ye Bikini olarak geçmiş durumda.

Bikini mercan adalarında bir nükleer bomba denemesi anı
Bikini mercan adalarında bir nükleer bomba denemesi anı
(Büyütmek için tıklayın)

ABD bu adalar üzerinde 1946 ve 1958 yılları arasında 23 nükleer bomba denemesi yaptı. Bu bomba denemelerinden önce yaklaşık nüfusu 200 kişi olan yerel halk başka bir yere taşınmıştı fakat denemelerden uzun bir süre sonra tekrar yerleşme denemeleri bölgede görülen yüksek radyasyon düzeyi nedeniyle başarılı olamadı. Günümüzde Bikini mercan adalarında radyasyon seviyesi çok düşük düzeyde olsa da bölgedeki deniz ve tarım ürünlerinde hala yüksek düzeyde radyasyon saptanmakta ve bunların insanlar tarafından tüketilmesi zararlı kabul edilmekte.

6 – Avrupa’da 1946 yılından sonra bikini hızlı biçimde deniz kenarında veya havuzda su sporları için tercih edilen giysiler arasına girdi. 1952 yılında ünlü Fransız kadın oyuncu Bridget Bardo 17 yaşındayken rol aldığı “Manina, Bikinili Kız” adlı filmde bikini ile görülmüştü, daha sonra Cannes Film Festivali’nde filmin tanıtımı sırasında deniz kıyısında bikini ile poz vermekten çekinmemişti. Bikini ABD’de yayınlanan Playboy dergisinin kapağında 1962 yılında, Sports Illustrated dergisinin kapağında ise 1964 yılında ilk olarak görüldü. 1963 yılında Ursula Andress James Bond serisinden Dr. No isimli filmde beyaz renkli bikinisi ile görülmüştü. ABD’de toplum Avrupa’ya göre daha tutucuydu, popüler yayın organlarında bikini görülmesi için 1960’lı yılları beklemek gerekmişti.

7 – Günümüzde bikini veya daha yeni kısa ismiyle “kini” sadece tek model olarak üretilmiyor, artık modacılar ve kadınlar bilinen bikini modellerini değiştirerek daha kullanışlı veya estetik olarak çekici hale getiriyorlar. Zaman içinde ortaya çıkan yeni kumaş türleri ve teknolojik gelişmeler sayesinde bikini modelleri daha hafif, kullanışlı, kolay temizlenebilen ve vücut sağlığı için daha uygun biçimlerde üretiliyor. Kadınlar tarafından tercih edilen monokini, tankini, string bikini, camikini, thong, hikini, skirtini, bandeaukini, slingshot, minimini, seekini, teardrop veya mikro olarak isimlendirilmiş çok sayıda bikini modeli var.Son

You may also like...