Kıllar, Kıllar, Her Yerde…
İnsanların vücudunda maymunlardan daha fazla sayıda kıl olduğunu biliyor muydunuz? İnsanlarda bulunan kılların çoğunluğu ayva tüyü denilen türde yani oldukça ince olduğu için göze batmıyor.
Dünyadaki diğer canlılara göre fazla kıllı görünmeseler bile insanların önemli bir kısmı bu halinden hiç memnun değil. İnsanlar zamanlarının oldukça büyük bir kısmını, daha sağlıklı olacağını veya güzel görüneceğini düşünerek, vücutlarındaki kılları yok etmeye veya düzeltmeye çalışarak geçiriyorlar.
Vücuttaki Kıllar Ne İşe Yarıyor?
Günümüzde konforlu evlerimizde oturuyoruz ve dışarıda doğa koşulları kötü olsa bile gideceğimiz yere bir hayati tehlike atlatmadan gidebiliyoruz. Fakat insanların dünyadaki ilk günleri şimdiki gibi değildi. İnsanlar dünya yüzeyindeki ilk günlerinde ayakta duramıyorlar ve vücutları da diğer birçok canlı gibi kalın kıllar ile kaplıydı. İnsanlık tarihinin bu zor günlerinde çok küçük şeyler, örneğin vücuttaki kıllar bile hayat kurtarıcı olabiliyordu. Kıllar insanları soğuktan, sıcaktan veya güneşin yakıcı etkilerinden koruyordu. Vücutta sıcak havalarda oluşan ter, kıllar yüzünden deri yakınında daha uzun süre kalarak serinlemeye yardımcı oluyordu.
Arkeolojik bulgulara bakarsak insanlar en az iki milyon yıl kadar önce dik durmaya başladılar ve vücutlarındaki kılların önemi kaybolmaya başladı. Geçen milyonlarca yıl içinde oluşan değişim ile insanların vücudunda sadece ince ayva tüyü kılların olması yeterli olmaya başladı. Böylece insanların başındaki saç hariç kalın kıllar vücudun giderek daha küçük bir alanında kaldı.
Kıllar Günümüzde Bile Gereksiz Değil
Tarihsel olaylara bakarsak bütün insanlar yerleşim bölgeleri ortaya çıkıncaya kadar milyonlarca yıl boyunca göçebe olarak yaşadılar ve bilmediği yerlere doğru giderken gördüğü bitkileri ve hayvanları yiyerek hayatta kalmaya çalışıyorlardı. İnsanlar giysi kullanmaya başladıklarında dahi vücuttaki kıllar yine çok işe yaramaya devam etti. Kıllar sayesinde deri ile giysi arasında oluşan hava içeren boşluk soğuk veya sıcağa karşı insanları koruyordu.
Kılların vücuttaki yerlerine göre sağlık açısından önemli görevleri vardır. Başımızdan başlarsak, saçlar başı ve dolayısıyla beyni aşırı sıcak veya soğuktan korur. Kaşlar ve kirpiklerin gözleri sıvılardan veya yabancı cisimlerden koruma görevi vardır. Örneğin kirpiklere bir cismin çarpması refleks olarak göz kapaklarının hemen kapanıp gözün korunmasını sağlar. Kulaklar veya burun içindeki kıllar ise yabancı cisimlerin içeri girmesini engeller. Cinsel organların etrafındaki kılların bu organları dış etkenlere karşı koruma görevi vardır.
Kıllardan Kurtulmanın Bedeli
Milyonlarca yıl boyunca gözlerimizi, derimizi hatta beynimizi kıllar korudu. Şimdi kıllar yerine gözlüklerimiz, şapkalarımız veya kalın kıyafetlerimiz hatta sıcak otomobillerimiz var. Artık toplumda çoğunlukla kadınlardan oluşan oldukça büyük bir grup vücudumuzdaki kıllara gerçekten fazla gereksinim olmadığını ve kalan kılların da ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyor.
Günümüzde kıllardan kurtulmak için birçok yöntem kullanılıyor. Bunlar arasında ağda, jilet ile tıraş etmek, kimyasal madde içeren kremler kullanmak veya lazer epilasyon gibi daha teknolojik yöntemler sayılabilir. Fakat kıllardan kurtulmanın da bir bedeli var, yani kullanılan bu yöntemlerin hepsinin kendine göre sakıncaları var.
Ağda kullanılırken kıllar cildin içinden koparak dışarı çıkarılır ve kıl köklerinde küçük veya büyük iltihaplar ortaya çıkabilir. Jilet kullanımı ise ciltte kesiklere ve tahrişlere neden olacaktır. Kıl dökücü kremler vücutta sadece koltuk altı bölgesinde kullanılmalıdır, diğer bölgelerde kimyasal yanık yapabilir. Lazer epilasyon yöntemi ise kılların kökü ısı ile yakılarak yok edilmesidir ve bu ısı da cilde zarar verebilir.
Kıllardan Kurtulmanın En Sağlıklı Yolu
Kılları tamamen yok etmenin olanaksız olduğu unutulmamalı. Bilinen yöntemler ile göze görünen kalın kıllar ortadan kaldırılsa da bir süre sonra ayva tüyü denilen tüyler kalın tüye dönüşecektir. Bu nedenle kıllar ile bir yaşam boyunca savaşmak ve sağlık sorunları yaratmak yerine daha akılcı bir yaklaşım izlenebilir.
Yukarıda ismini verdiğimiz yöntemler yerine çoğunluğun bildiği fakat fazla kullanmadığı bir yöntem en sağlıklı olanıdır. Kıllardan kurtulmak için en sağlıklı yöntem vücut kılları için üretilmiş tıraş makineleri kullanmaktır. Bu makineleri vücudun her bölgesinde kullanabiliriz, bunlar sadece kılları kestiği için ağrı yaratmaz ve cilde zarar vermesi beklenmez. Vücut tıraş makineleri kılları ciltten birkaç milimetre yukarıdan keser ve kıl köklerine zarar vermez.